Door Theo Hettema
Voorjaarsschoonmaak
Mijn moeder vertelde altijd dat haar moeder in de week voor Pasen voorjaarsschoonmaak hield. Aan het eten koken kon oma niet veel aandacht geven in die week, want het hele huis moest van top tot teen worden schoongemaakt, de vloerkleden geklopt en de kolenkachel met vereende krachten uit de huiskamer naar de vliering getild.
Was het een vroege Pasen en een koude maand maart, dan had je pech, want vóór de Pasen moest het huis aan kant zijn.
Met Pasen was oma uitgeput en het hele gezin chagrijnig, maar iedereen kon op zijn paasbest naar de kerk en uit de kerk in een schoon huis Pasen vieren. Ik geloof niet dat de voorjaarsschoonmaak op zo’n rigoureuze manier nog door iemand gedaan wordt. Zelf waag ik me er ook niet aan.Maar heimelijk vind ik het wel een mooi idee dat je eens in het jaar alles eens hebt schoongemaakt, opgeruimd, weggedaan of opgeknapt en er dan weer tegenaan kunt.
Hoe zit dat met de kerken?
De tijd voor Pasen wordt gebruikt voor bezinning en vasten, maar dat is meer spiritueel bedoeld dan dat het hele kerkgebouw eens onder handen wordt genomen. Dat zou aan de ‘Stille Week’, zoals het bij protestanten heet, wel een andere betekenis geven. Na Pasen wordt het vervolgens wat rustiger en dan barst in september en oktober het kerkelijk leven weer helemaal los, tegen de tijd dat mijn oma de kachel weer van zolder moest halen.
Leven in het licht van Gods Koninkrijk
De Protestantse Kerk in Nederland werkt al enkele jaren met een jaarthema. Dat kun je in je plaatselijke kerkgemeenschap introduceren op de Startzondag en dan in de loop van het jaar bij allerlei gelegenheden gebruiken, met behulp van materiaal dat in de loop van het jaar op de website van de Protestantse Kerk verschijnt. Ook al ben je niet van dit kerkgenootschap, niets let je om van het thema en het materiaal gebruik te maken.
Dat is zeker de moeite waard, want het thema voor het seizoen 2024-2025 wordt: ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk’. De Protestantse Kerk heeft wel iets van mijn oude oma, met een verlangen om schoon schip te maken en als nieuw het leven in te stappen.
Ik denk gelijk aan een zin uit het Onze Vader: ‘Uw Koninkrijk kome’. Wanneer we bidden om de komst van het Koninkrijk van God, dan kunnen we daarna niet achterover zakken en wachten tot het nog eens wat wordt met dat Koninkrijk. Nee, dan ga je er nu al naar leven. De voorpret van het feest straalt ook al iets uit van het feest. En zo is het ook met Gods Koninkrijk.
Vernieuwing die landt
Nu hoop ik dat we met onze plaatselijke kerkgemeenschappen ook iets krijgen van de kriebel van mijn oma of de stralende hoop van het Onze Vader.
Een kriebel om echt te willen vernieuwen. En zo’n vernieuwing kan ook! Leven als nieuw en geloven met elkaar kunnen echt vorm krijgen. Heel veel kerken die zijn samengevoegd met elkaar in een nieuw of vernieuwd gebouw weten dat. Je neemt het oude en bestaande mee en tóch wordt het als nieuw.
Bij de Waarderende Gemeente Opbouw noemen we dat de kracht van bloeifactoren. Wanneerje die met elkaar op het spoor bent gekomen en op een stimulerende manier verbeeld hebt, dan kun je de bloeifactoren van een gemeente inzetten voor realistische vernieuwing die landt en beklijft.
Het is nu voorjaar.
Maar als je met je kerkgemeenschap wilt vernieuwen, dan zou je je nu eens kunnen gaan oriënteren bij welk deel van het gemeenteleven die vernieuwing gewenst is. Rond de kerkdienst bijvoorbeeld, het jeugdwerk, of de vormgeving van het pastoraat.
Na een goede voorbereiding zou je dan een Startzondag na de zomer kunnen gebruiken als start voor een mooi vernieuwingsproces.
Wil je daar begeleiding in?
Dan staan we als gemeentebegeleiders van Met Andere Ogen klaar om je te helpen. Niet met een stofdoek of mattenklopper, maar wel met een hoofd vol expertise, handenvol met mooi materiaal en een hart voor mensen in de kerk. We werken graag mee om jouw kerk of gemeente als nieuw te maken, om te leven in het licht van Gods Koninkrijk.