Door Liesbeth Nooteboom
Voor het komende kerkelijke seizoen is het thema van de Protestantse Kerk: ‘Als nieuw! Leven in het licht van Gods Koninkrijk’. Ik vind dat een intrigerend thema. Het roept de gedachte op dat als je leeft in het licht van Gods Koninkrijk ….. ‘als nieuw’ wordt. De puntjes zet ik bewust even neer want bij mij komt de vraag op wie of wat wordt er dan ‘als nieuw’? En wat is dat ‘als nieuw’ zijn?
Een van mijn favoriete programma’s op tv is ‘The Repair Shop’ op Discovery Channel.
In dat programma repareren vakkundige ambachtslieden oude erfstukken. Ik geniet van de deskundigheid van de vakmensen. Hoe zij, soms letterlijk, door de scherven heen, zien hoe het weer worden kan. De erfstukken zelf zijn heel divers: van oude klokken en laarzen van een WOII-soldaat tot een geliefde teddybeer. Van de windvaan van de dorpskerk en houten engelen geschonken door vluchtelingen uit WOI tot een leren schrijfmap.
Ik geniet van de ontroerende en soms hartverscheurende verhalen die verbonden zijn aan het erfstuk. Zonder uitzondering verkeren de erfstukken al lange tijd in zeer slechte staat. Ondanks dat heeft de eigenaar het erfstuk nooit weggegooid. Ze hebben namelijk nooit de hoop opgegeven dat het op een dag gemaakt zou kunnen worden. De restaurateurs zullen alles uit de kast moeten halen om het erfstuk te herstellen.
De restauratie begint vaak met een grondige schoonmaak.
Meestal wordt het erfstuk helemaal uit elkaar gehaald. Onder het mom: het moet eerst erger worden voor het beter wordt.
Onderdeel voor onderdeel wordt nagekeken.
Wat verzwakt is wordt versterkt.
Onderdelen die kapot zijn worden vervangen.
Verbogen delen worden rechtgezet.
Tenslotte wordt alles onderdeel voor onderdeel weer in elkaar gezet.
Er wordt gecontroleerd of alles werkt en op de juiste plek zit.
Als alles klaar is, ziet het erfstuk er als nieuw uit. Klaar voor een volgend hoofdstuk, klaar om de verhalen levend te houden.
Wat ik mooi vind is dat de geschiedenis van het stuk zichtbaar blijft. Wat ik ook altijd mooi vind is de verrassing bij de eigenaren als ze hun geliefde voorwerp terugzien. De reparatie overtreft altijd hun stoutste dromen. Het erfstuk kan mee naar huis om herinneringen levend te houden én om doorgegeven te worden aan de volgende generatie.
Terug naar het jaarthema ‘als nieuw’ en mijn vragen van het begin wie of wat wordt er dan ‘als nieuw’? En wat is dat ‘als nieuw’ zijn? Nadenkend over The Repair Shop als metafoor realiseer ik me dat je er veel kanten mee op kunt.
Er zijn vier posities:
Die van ambachtsman.
Die van erfstuk.
Die van degene die het erfstuk ter reparatie aanbiedt, vaak de eigenaar.
Die van de volgende generatie.
Welke positie zou jij in willen nemen en waarom?
Denkend aan de kerken, zijn we met elkaar erfgenaam van het Koninkrijk van God. God die de creator is van alles waarin we leven en inademen. Het erfstuk is de kerk, die butsen heeft opgelopen en niet meer helemaal voldoet aan waar zij voor gemaakt is.
Als jij denkt aan jouw kerk, hoe zou jouw opdracht luiden aan de ambachtsman en hoe denk je dat anderen dat in jouw geloofsgemeenschap zouden formuleren? Met elkaar de vraag formuleren, samen onderzoeken wat je met elkaar kunt bijdragen aan het herstel en je daarbij laten helpen door de Ander. Volgens mij zit daar een van de grootste geheimen van het worden als nieuw.
Wil je jouw geloofsgemeenschap op weg laten helpen door één van onze begeleiders? Neem gerust contact met ons op.