Gaan voor het goede!

Door Bernhard Vosselman

 

“Tja, ons verlangen voor het pastoraat? Goeie vraag….”. Zich even terugtrekkend in gedachten broedt de predikant op een antwoord. “Weet je,” vervolgt hij, “die vraag hebben we eigenlijk nooit aan elkaar gesteld als predikanten...” Even is het stil in de ‘regiegroep’. Inmiddels ligt er een gezamenlijk geformuleerd verlangen samengesteld met een groep van 60 mensen.

“Kunt u misschien niet volgende woensdag in plaats van donderdag? Dan hebben wij tóch al een bijeenkomst gepland staan en dan kunt u gelijk de training geven!” “Sorry, mevrouw,” antwoord ik, “maar ik heb nog twee avonden vrij deze maand en ook volgende maand loopt al snel vol.”

Beide voorbeelden geven op hun eigen manier iets weer van de weinige tijd die we nemen voor bezinning en reflectie. Waarom doen we wat we doen? Wat is ons verlangen? Hoe kunnen wij dat het beste aanpakken?

Hoe fijn was het daarom om op de Dag voor de Kerkopbouw even weg te dromen bij de Kerk van de Toekomst*. Even weer vaste grond onder de voeten krijgen. Waar zouden we met z’n allen naar op weg moeten zijn? Welke onderwerpen zouden daarom aandacht moeten krijgen? Wat betekent dit voor mijn dagelijkse praktijk van vergaderen, toerusten, pastorale gesprekken en… voorganger zijn?

Eens te meer ervoeren we op die dag de kracht van verbeelding. Ronald van der Heide verbeeldde onze gespreksonderwerpen in tekeningen. Een collega die de dag had gemist en de tekeningen voor het eerst onder ogen kreeg was direct enthousiast: “Mijn raderen komen direct in beweging, er komt van alles in mij op aan ideeën!

Het begint bij ‘niet het vele is goed, maar het goede is veel’. Maak tijd voor de kernvragen van het kerk-zijn. Verzet je bakens als geloofsgemeenschap met de vraag: doen we nog wel het goede? Of je nu met je (kleine) commissie vooruit wil denken, of na wilt denken over grotere thema’s als de Kerk van de Toekomst: waarderende gemeenteopbouw laat zien dat deze insteek het enthousiasme aanwakkert en dat de ontwikkeling eigenlijk al begint zodra de juiste vraag is gesteld en het eerste goede gesprek is gestart. Het creëert houvast, geeft rust in roerige tijden, richt de creativiteit op constructieve vernieuwing en gaandeweg worden de eerste vruchten al geplukt.

Op zoek naar een heldere koers of vernieuwing in uw gemeente? Leg uw situatie eens voor aan ons. We denken graag mee en leggen uit hoe een traject van waarderende gemeenteopbouw er bij jullie uit kan komen te zien.

*De Dag voor de Kerkopbouw is een initiatief van het Werkverband Kerkelijk Opbouwwerk waar wij als MET ANDERE OGEN het inhoudelijke programma mochten vormgeven.

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.