Door Theo Hettema
‘Hoe vaak denk jij aan het Romeinse Rijk?’
Een paar jaar geleden spoorde een influencer via TikTok vrouwen aan om dat eens aan hun man of vriend te vragen. Het leidde tot een verbijsterende hoeveelheid filmpjes en al even verbijsterende feiten. Er zit blijkbaar een grote fascinatie in dat Romeinse Rijk, met zijn veroveringen en ingenieuze bouwwerken.
Laat ik een duit in het zakje doen en bekennen dat ik toch wel een paar keer per maand aan het Romeinse Rijk denk, en dan vooral aan een van zijn leiders: Cincinnatus. Ik vermoed dat er niet veel mensen zijn die hem kennen. Lucius Quinctius Cincinnatus (519-430 v. Chr.) leefde als Romeins staatsman in de vijfde eeuw voor Christus in het Romeinse Rijk. Rome werd in die tijd, vóór het keizerrijk, bestuurd door twee consuls, die elk jaar werden gekozen door de senaat. Cincinnatus (zijn bijnaam, het betekent ‘krullenbol’) is een paar maal consul en daarmee de hoogste leider van het land geweest. In zijn ouderdom trok hij zich terug op zijn herenboerderij om aandacht te geven aan het beheer van zijn landerijen.
In het jaar 458 echter werd Rome belaagd door de stam van de Aequi. Noch het leger noch politieke onderhandelingen door consuls of senaat konden de aanvallen bedwingen. Ten einde raad riepen ze toch maar de hulp van de oude consul in. Cincinnatus stemde toe, hij kwam mee naar Rome, eiste dat hij een volledige bevoegdheid kreeg en wist vervolgens een leger te mobiliseren dat in veertien dagen tijd de Aequi versloeg.
En daarna? Hij had via een noodwet alle macht in handen gekregen, en dat is verleidelijk. Maar Cincinnatus gaf alle macht weer over en keerde terug naar zijn boerderij. Eeuwen later, na de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, noemde een groep legerofficieren die terugkeerden naar een bestaan als burger zich het Genootschap van de Cincinnati, geïnspireerd door hun antieke voorbeeld.
En naar dit Genootschap is later weer een stad in de Verenigde Staten genoemd, Cincinnati. Ik weet niet hoeveel krullenbossen er in die stad rondlopen en ook niet hoe vaak mannen in Cincinnati aan het Romeinse Rijk denken. Maar ik hoop dat ze hun inspirator in ere houden.
Ik vind het verhaal van Cincinnati een mooi voorbeeld van leiderschap. Leiderschap is naar mijn idee een functie waar een situatie om vraagt. Om die functie in te vullen zijn allerlei persoonlijke competenties nodig. Die moet je hebben of kun je ontwikkelen. Maar het gaat niet om jou als leider, maar om het punt dat er in een bepaalde situatie leiding gegeven moet worden. Leidinggeven in een situatie betekent vooral dat je goed kijkt naar wat er in huis is, wat er nodig is en hoe mensen ingezet kunnen worden. Een groep is er niet om jou leider te laten zijn, maar jouw leidinggeven is er om een groep te laten floreren. Dat leidinggeven kun je inzetten en je kunt ermee ophouden of het aan een ander overdragen. Cincinnatus had dat vermogen tot leidinggeven.
Wat herken je van hem in jezelf?
Toen we een paar jaar geleden een cursus leidinggeven ontwikkelden, hadden we eerst als titel ‘Waarderend leiderschap’. Uiteindelijk maakten we daarvan ‘Waarderend leidinggeven’. De nadruk ligt op het werkwoord, niet op de leider en zijn of haar leiderschap. En hoe je dat werkwoord leidinggeven kunt invullen, dat kun je leren door met andere ogen te kijken naar mensen en situaties. In de maanden oktober en november 2024 is er weer zo’n cursus.
Geef je snel op! Want het is een unieke gelegenheid om in drie dagen op een verrijkende manier te kijken naar en te oefenen met leidinggeven. O ja, opgeven mag ook als je geen krullen hebt.
De training Waarderend Leidinggeven leert je met de methodiek van waarderende gemeenteopbouw te kijken naar jouw leidinggeven als predikant of kerkelijk werker. De training geeft je nieuwe inzichten om te kunnen leiding geven. Je gaat eerder kansen en mogelijkheden zien dan belemmeringen en onmogelijkheden.
- Er zijn drie bijeenkomsten, steeds van 10 tot 15 uur.
- De training vindt plaats in Amersfoort, in het Kruispunt, Terschellingkade 22 (vlakbij NS-station Amersfoort-Vathorst) op donderdag 3 oktober, 17 oktober en 14 november 2024.
- De training gaat door bij deelname van minimaal 9 personen.
- Je kunt je opgeven door een e-mail te sturen naar theohettema@met-andere-ogen.nl. Doe dit voor 14 september 2024!
In iedere bijeenkomst verken je theorie, oefen je met werkvormen en breng je je eigen ervaringen en casussen in. Kosten: € 350,--. De training heeft een omvang van 2 ec studiepunten in de nascholing voor predikanten en kerkelijk werkers (2 ec = 56 uur, contacturen en zelfstudie). De training wordt gegeven door Bernhard Vosselman, gemeentebegeleider en specialist deep democracy, en door Theo Hettema, theoloog, supervisor en docent gemeenteopbouw (VEG/PThU).