Leeuwen en beren

Leeuwen en beren

Hoe zal het zijn met de leeuwen en beren in de dierentuinen? Met de ‘lock free’ mogen mensen weer naar deze doorganglocaties. Wat een verschil met de tijd van de lock down: de leeuwen en beren zagen alleen verzorgers en ze kregen hun vlees en water. Nu staan weer ouders met kinderen te roepen of te tikken op het glas. Hebben de leeuwen en beren de mensen gemist?

Mensen hebben hen wel gemist. Zowel de dierentuinen als de bezoekers vinden het heel prettig dat ze weer mogen komen om de dieren te bewonderen. Maar al zien ze er ‘lief’ uit - wat is het goed dat er een hek om hun hok staat of dat ze achter het glas zitten. Leeuwen en beren in een dierentuin hebben aantrekkingskracht: het zijn prachtige en krachtige dieren. Maar wat is het goed dat ze niet loslopen….

Leeuwen en beren in ons hoofd zijn vele malen lastiger. Deze leeuwen en beren kunnen nieuwe ideeën, mogelijkheden en kansen verslinden – nog voor ze volgroeid zijn. Met als resultaat dat je onzeker blijft zitten waar je zit. Ik geef toe: de één is gevoeliger voor die leeuwen en beren dan de ander.

Ik merkte dat bijvoorbeeld rond onze verhuizing. In de kerkelijke gemeente, waaraan ik verbonden was en vrijwilligerswerk deed, zag men veel leeuwen en beren op de weg: ‘Wat moeten we als jij niet meer….’, ‘Is verhuizen op deze leeftijd wel zo handig? Je laat een heel netwerk achter!’, ‘Zul je daar wel kunnen wennen? ‘ En inderdaad, verhuizen in coronatijd is een extra opgave. Voor een doosjes schroeven moest je al een afspraak maken bij de doe-het-zelf-zaak. De nodige klusjesmannen waren niet beschikbaar. Dan maar kijken wat er wel mogelijk is. Gelukkig is de verhuizing goed verlopen. Door de beperkingen vanwege corona krijg ik minder snel contacten in een nieuwe kerkelijke gemeente. Maar ik ben zeker niet ontevreden: voor de uitvoering van de grote klussen maken we een plan, de contacten in de nieuwe woonomgeving en de kerkelijke gemeenten beginnen te komen, in mijn vorige gemeente zijn alle taken keurig opgevangen en kon ik deze in vertrouwen loslaten én samen met collega Theo Hettema heb ik een training gemaakt over Waarderend Leiding geven. Nieuwe kansen, nieuwe mogelijkheden!

Hoe is de situatie in jouw gemeente of parochie? Je bent professional (voorganger, predikant, kerkelijk werker, pastoor, pastoraal werker of…) en je bent blij met de versoepelingen. Maar komen de leeuwen en beren in je hoofd nu ook los? Allerlei vanzelfsprekendheden van ‘vóór corona’ over wat je kunt bieden als kerkelijke gemeenschap zijn weggevallen. Vanzelfsprekendheden in je werk en leidinggeven, werken niet meer, of niet meer optimaal. Hoe gaan we nu verder?

Het temmen van die leeuwen en beren is een vermoeiende, zelfs slopende bezigheid. Vaak met als resultaat dat je sterk aan jezelf gaat twijfelen. ‘Maar…. die leeuwen en beren zijn er toch?’ Jawel, maar het is belangrijk hoe je naar ze kijkt. Kader ze in door in je kerkelijke gemeenschap op zoek te gaan naar die momenten, die - zelfs in coronatijd! - bemoedigend en goed waren. Laat die leeuwen en beren die momenten nu niet ‘opvreten’, maar vraag je je af hoe het kwam dit deze mooie momenten mogelijk waren. En denk daarop eens door…. als je als professional, als (mede)leidinggevende probeert die krachten in te zetten met het oog op de toekomst van jouw parochie en gemeente? Ja, dat is anders kijken! Dat is met andere ogen kijken! Dat is leidinggeven op een waarderende manier.

Met andere ogen kijken, dat doe je niet zomaar. Deze manier van kijken vraagt om oefening en vooral ook sámen oefenen. Nou, die kans is er. Ik nodig je hartelijk uit voor de training Waarderend Leidinggeven, die op donderdag 30 september 2021 start. Klik even door voor meer informatie: aanbod voor predikanten en kerkelijk werkers.

Andere mogelijkheden om te oefenen in het anders kijken:
• de gratis webinars
• of een kerkenraadsdag op locatie met het thema: Ik zie jou! – over verbinden, oog voor God en mensen.
Kijk vooral even op de website diensten aan kerken  en voel je van harte uitgenodigd!

Nico Belo

Voeg toe aan je favorieten: Permalink.

Reacties zijn gesloten.